maroxan`s brewery

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maroxan
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.03
    • 179

    #46
    $9 Munich dunkel

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maroxan Wyświetlenie odpowiedzi
    Zabutelkowano wieczorem 53x0.33L i to jeszcze nie koniec bo zabrakło butelek, a nie chciało się schodzić do piwnicy...
    Dotankowano jeszcze 7x0.33L i 3x0.5L
    Cogito ergo sum vampiras
    moje skromne warzenie
    ________________
    Nasze fotografie

    Comment

    • maroxan
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.03
      • 179

      #47
      $10 Pielgrzym

      Przelane na cichą wraz z zebraniem ogromnej ilości gęstwy...American Lager.
      Cogito ergo sum vampiras
      moje skromne warzenie
      ________________
      Nasze fotografie

      Comment

      • maroxan
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.03
        • 179

        #48
        $12 Markowe

        A wczoraj z samego rana ok. 7 ; bez obecności osób trzecich...było tak...

        $12

        Markowe - Marcowe - 24L 11.5blg

        Słód Monachijski 25EBC Castle Malting 1.1kg
        Słód Wiedeński Steinbach 5-12EBC 2kg
        Słód Pilzneński 900g
        Słód karmelowy ciemny 100g
        Słód zakwaszający 100g

        Chmiel Marynka, granulat, 20g 9.1% AA
        Chmiel Liberty, granulat, 15g 4.3% AA


        13 litrów wody

        Zacieranie:
        - 52°C - 15 min
        - 62°C - 30 min
        - 72°C - 50 min

        Wysładzanie do zapełnienia fermentora po brzegi i jeszcze trochę

        Chmielenie 65min:

        Marynka - 60min
        Liberty - 15min


        Dzisiaj zadane gęstwą - American Lager zebraną wczoraj.
        ________________________
        Słody ześrutowane były prawdopodobnie zbyt drobno,[ktoś mi pokręcił nastawy...a kysz] filtracja po ponad połowie szła wolniej niż zakładałem...

        Z powodu podwyższenia o kilka stopni temperatury w fermentowni [z pobudek wiosennych] , zastąpi ją balkon z wielkiej płyty gierkowskiej...
        Cogito ergo sum vampiras
        moje skromne warzenie
        ________________
        Nasze fotografie

        Comment

        • maroxan
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.03
          • 179

          #49
          $10 Pielgrzym

          Jakiś czas temu...
          Zabutelkowano 56x0.33L, 7x0.5L
          Cogito ergo sum vampiras
          moje skromne warzenie
          ________________
          Nasze fotografie

          Comment

          • maroxan
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2008.03
            • 179

            #50
            $11 Tmave, $12 Markowe

            Zabutelkowano dziś:

            $11 Tmave - 40x0.5L
            $12 Markowe - 46x0.5L
            Cogito ergo sum vampiras
            moje skromne warzenie
            ________________
            Nasze fotografie

            Comment

            • maroxan
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2008.03
              • 179

              #51
              $13 Belgijskie NieSpecjality Ale

              $13

              Belgijskie NieSpecjality Ale - trzecio-majowe

              Słód Pilzneński - 4650g
              Słód Monachijski ciemny 650g
              Słód pszeniczny - 620g
              Słód karmelowy ciemny 50g
              Słód zakwaszający 100g

              Chmiel Pilgrim, granulat, 30g 10% AA
              Chmiel Liberty, granulat, 15g 4.3% AA

              Kolendra 10g /zmielona/
              Curacao 5g

              16 litrów wody

              Zacieranie:
              - 62°C - 40 min
              - 72°C - 30 min
              - 78°C - 5 min

              Chmielenie 65min:

              Pilgrim - 60min
              Liberty i Kolendra - 5min

              ---------------------------------------
              Wyszło 24L 15Blg
              Dziwna gramatura niektórych słodów wynika z użycia resztek...
              Zabrakło cukru...a dzisiaj nic nie kupie...no więc obejdzie się bez.
              Coś mało czuć przyprawami ale zobaczymy w gotowym piwie.
              Zadane London ESB, też pewnie się nie nadają, ale co mi tam... Sie wypije...
              Tym razem grubiej ześrutowane, może mniejsza wydajność, lecz filtracja miodzio.
              Cogito ergo sum vampiras
              moje skromne warzenie
              ________________
              Nasze fotografie

              Comment

              • maroxan
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2008.03
                • 179

                #52
                $11 Tmave, $12 Markowe, $13 Belgijskie NieSpecjality Ale

                $11 Tmave - Miodzio
                $12 Markowe - coś słabe nachmielenie, albo za słabo gotowane...albo po wczorajszej degustacji IPA zafałszowało organoleptykę.
                $13 Belgijskie NieSpecjality Ale - chłopaki z Londynu, z peronu ESB...szamają aż furczy.
                Cogito ergo sum vampiras
                moje skromne warzenie
                ________________
                Nasze fotografie

                Comment

                • Basik
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.06
                  • 1308

                  #53
                  Mieliśmy ostatnio z Piotrym okazję spróbować 6,8 oraz 12.
                  Bardzo przyjemne, fajnie nachmielone piwa. Pils, to sam wiesz..., ale co tam z niego nie wyszło, jest i tak smaczne A to najważniejsze. Posmakowała nam 12. Generalnie dobra robota, gratulacje i kolejnych tak udanych

                  Comment

                  • maroxan
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2008.03
                    • 179

                    #54
                    $13 Belgijskie NieSpecjality Ale

                    12 maja przelane na cichą przy 2BLG
                    Cogito ergo sum vampiras
                    moje skromne warzenie
                    ________________
                    Nasze fotografie

                    Comment

                    • maroxan
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2008.03
                      • 179

                      #55
                      No to pewnie nieźle tam nakombinowałem...mi osobiście jakoś ostatnio przypasowały piwa wyraźnie nachmielone i dość wytrawne, a taki on właśnie jest...i dzięki temu boję się, że szybko wyjdą zapasy...hihi, ale październik listopad już niedługo.../na dolną fermentację/.

                      A swoją drogą 12...dość ciekawe - jak na razie treściwe.

                      Dzięki za komentarz

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Basik Wyświetlenie odpowiedzi
                      Mieliśmy ostatnio z Piotrym okazję spróbować 6,8 oraz 12.
                      Bardzo przyjemne, fajnie nachmielone piwa. Pils, to sam wiesz..., ale co tam z niego nie wyszło, jest i tak smaczne A to najważniejsze. Posmakowała nam 12. Generalnie dobra robota, gratulacje i kolejnych tak udanych
                      Cogito ergo sum vampiras
                      moje skromne warzenie
                      ________________
                      Nasze fotografie

                      Comment

                      • maroxan
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2008.03
                        • 179

                        #56
                        $14 eIPA

                        $14

                        eIPA

                        Słód Pilzneński - 3250g
                        Słód Monachijski ciemny 1300g
                        Słód karmelowy ciemny 50g

                        Chmiel Magnum, granulat, 15g 15% AA
                        Chmiel Amarillo, granulat, 20g 8,6% AA
                        Chmiel Citra, granulat, 50g 12%AA

                        14 litrów wody

                        Zacieranie:

                        - jednotemperaturowe, wrzucenie zasypu do 70°C na 60min

                        Chmielenie 65min:

                        Magnum - 60min
                        Amarillo - 30min
                        Citra /po połowie/ 45min i 60min

                        ---------------------------------------
                        Wyszło 20L 13Blg

                        Zadane drożdżami:
                        Zymoferm Z038-2-38 Altbier, Spezialbiere

                        Warzone wczoraj.
                        eIPA - czyli eksternistyczne, eksperymentalne...pierwszy raz zacierałem jednotemperaturowo i chyba wydajność dość kiepska, albo po prostu za mały zasyp :/
                        Jednakże brzeczka już ma pierwsze oznaki pracy, jest naprawdę aromatyczna - pachnie uroczo.
                        Będzie pyszne...to na pewno
                        Cogito ergo sum vampiras
                        moje skromne warzenie
                        ________________
                        Nasze fotografie

                        Comment

                        • maroxan
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2008.03
                          • 179

                          #57
                          $14 eIPA i $13 Belgijskie NieSpecjality Ale

                          $14 eIPA
                          Przelane wczoraj na cichą

                          $13 Belgijskie NieSpecjality Ale
                          Tydzień temu zabutelkowane 46x0.5L
                          Cogito ergo sum vampiras
                          moje skromne warzenie
                          ________________
                          Nasze fotografie

                          Comment

                          • maroxan
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2008.03
                            • 179

                            #58
                            $15 Pruskie Ale

                            $15

                            Pruskie Ale

                            Słód Pilzneński - 2000g
                            Słód Monachijski ciemny 2050g
                            Słód karmelowy ciemny 70g
                            Słód melanoidynowy 300g
                            Słód barwiący 30g


                            Chmiel Magnum, granulat, 25g 15% AA
                            Chmiel Hallertauer Tradition, granulat, 30g 6,4% AA

                            15 litrów wody

                            Zacieranie:
                            52 - 15min
                            62 - 30min
                            72 - 30min
                            wrzucenie barwiącego [z reztką karmelowego niechcący ześrutowałem odrobinę razem] przy podgrzewaniu do 78

                            Wysładzanie jakieś 15L, a właściwie po sam brzeg fermentora.

                            Chmielenie 65min:

                            Magnum- 60min
                            HT - 15min
                            HT - 5min


                            ---------------------------------------
                            Wyszło ponad 20L 12Blg

                            Zadane drożdżami:
                            Zymoferm Z038-2-38 Altbier, Spezialbiere już piękna i wysoka piana, widać że się rozruszały.
                            Śruta dość drobna, w połowie filtracji leciało czasem jak krew z nosa...ale nie trwało to strasznie długo jak to niektórzy mają...
                            Zacierane dwa dni temu
                            Cogito ergo sum vampiras
                            moje skromne warzenie
                            ________________
                            Nasze fotografie

                            Comment

                            • maroxan
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2008.03
                              • 179

                              #59
                              $14 eIPA

                              $14 eIPA - zabutelkowane 40x0.5L
                              Cogito ergo sum vampiras
                              moje skromne warzenie
                              ________________
                              Nasze fotografie

                              Comment

                              • maroxan
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2008.03
                                • 179

                                #60
                                $15 Pruskie Ale

                                $15 Pruskie Ale - przelane na cichą...i chyba poczekam tylko parę dni...i butelkowanie.
                                Cogito ergo sum vampiras
                                moje skromne warzenie
                                ________________
                                Nasze fotografie

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X